search
top

Concert socialist la Moscova

Am fost ieri la un Concret de gală „Iubesc Moldova” (textul cu italice l-am luat de pe invitația-bilet) cu participarea artiștilor Silvia Grigore, Igor Cuciuc și Olga Ciolacu. Un concert organizat de Igor Dodon, liderul Partidului socialiștilor din Moldova, pentru concitadinii mei, aflați, ca și mine, la muncă în Federația Rusă.

Din discursul de vreo cinci minute al domnului Dodon am înțeles, că Partidul socialiștilor mizează pe voturile gastarbeiterilor moldoveni de aici. Rezumatul discursului a încăput într-o singură frază de final (traduc din rusă): „Moldova are un viitor doar alături de Rusia, în cadrul Uniunii Vamale!” (Vezi min. 6:00 – 6:30 din secvența video.)

Pe tot parcursul concertului am postat pe pagina de Facebook comentarii și poze, încercând să fac un reportaj imparțial. Și tot acolo am promis că voi reveni mai târziu cu o relatare, în care îmi voi expune atitudinea față de cele văzute și auzite.

Reproduc mai jos reportajul de pe Facebook, păstrând cronologia:

14:28. Așadar, încep reportajul meu de la întâlnirea lui Igor Dodon cu reprezentanții diasporei moldovenești din Moscova. Evenimentul are loc în incinta salii de concerte Izmailovo (st. de metro Partizanskaya) și e deghizat în haina unui concert de gală.

14:32. A deschis concertul Silvia Grigore, cu un mesaj inedit: „Oameni buni, dragi pământeni! Am venit de la Moldova mai mulți artiști foarte talentați și vrem să vă oferim un concert de zile mari!”

14:37. Ca să fie mai aproape de popor, probabil, artista S.G. vorbește cu noi „moldovenește”, anticipând următoarea piesă cu „Hai, poehali!”.

14:38. Secvențele video le voi monta deseară. Acum — doar poze și comentarii.

14:40. Igor Dodon detected. Și în sală, dar și pe paginile ediției speciale a gazetei „Социалисты” („Socialiștii”).

14:51. Din câte îmi dau seama, totul abia începe. Silvia ne „încălzește” pentru a ne da pe mâna lui Igor Cuciuc și apoi — pe mâna lui Igor Dodon. Glumele gen Urschi-Bechet sunt primite cu entuziasm de spectatori.

14:54. La intrarea în sală e un munte de baxuri cu apă. Gratis.

14:58: Silvia Grigore: „Ia urcați pe scenă, dragii mei, să tragem o horă modovenească! Cu Igor Dodon! Președintele partidului socialist din Moldova, care vă oferă acest frumos concert!”

15:04. Vorbește Igor Dodon. În rusă. Filmez. Nu reușesc să-l conspectez. Deseară vă dau reportajul video.
Doar fraza de încheiere: „Мы не румыны! Мы молдаване! И мы хотим в таможенный союз!” („Nu suntem români” Suntem moldoveni” Și dorim să întrăm în Uniunea Vamală!”) Ovații ca pe timpul lui Leonid Ilici Brejnev.

15:10. În scenă — Igor Cuciuc.

15:23. Iată aici are loc evenimentul: Sala de concerte Izmalovo. Am vrut să aflu cât costă 3-4 ore de arendă a sălii, dar… e taină comercială.

15:25. Ce-i cu coada asta uriașă, în timp ce Igor Ciciuc cântă „99 de cumetri”?!… Aaaaa! Ăștia-s doritorii de a face poze cu alt Igor, Dodon.

15:33. Mai vrea cineva gazete, că-s gratis și au pagini multe?

15:37. Dor ne era de o horă, ce mai tura-vura!
„Toarnă, nea Costică / Țuică din ulcică!” — cântă Igor Cuciuc.

În discursul său, ținut ceva mai devreme, dl Dodon ne-a asigurat, că totul o să fie bine și niciun moldovean din Moscova n-o să aibă probleme cu cei de la Serviciul Migrație, deoarece el e prieten cu responsabilul respectiv din cadrul guvernului Moscovei, prezent și dânsul în sală.

15:48. Cuciuc ne cântă „Dom’ Vasile, ești de aldămaș!”, după care a promis că transmite estafeta Olgăi Ciolacu.

15:51. Igor Cuciuc: „Mulțumesc domnului Dodon pentru că ne-a organizat întâlnirea asta de azi. Trăiască socialiștii moldoveni!”

16:11. S-a descărcat acumulatorul modemului meu wi-fi. Întrerup reportajul. Deseară voi posta video și o să vă spun ce cred și eu despre toată povestea asta dodono-socialistă. Pe curând!

16:20. Karaoke! Igor Dodon: „Ne revedem pe 27 august pe Piața Roșie!”

16:35. La ieșire, aud discuția a doi polițiști:
— А что это было? (Da ce-a fost asta?)
— Какой-то мажор из Кишинева собрал стадо баранов, обработать за вступление в нашу таможку. (Un șef de la Chișinău a adunat o turmă de berbeci pentru aderarea Moldovei la uniunea vvmală a noastră.)

* * *

Doamne, ce fac eu aici, nu știi?…

* * *

Relatarea asta a mea a stat la baza câtorva materiale din mass-media de Acasă:

Timpul.md
Moldova24.info
Adevărul.md
Curaj.net

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

top