search
top

Friptură de iepure. La cuptor

Am fost în ospeție la fratele Valentin, care, mezin fiind, trăiește și muncește în gospodăria casei părintești, pe care a moștenit-o. Mă bucur că îi reușește să continuie ceea ce au făcut părinții noștri, înmulțește și înnobilează rodul muncii tatei și a mamei. Aceeași prisacă, același atelier de lemnărie. În cușcă – iepuri, în coteț – găini, în coștireață – porcul. Toate sunt ca altădată. Doar că la poartă ma întâlnește numai fratele…

* * *

De la Gordinești mă întorc cu o geantă plină, în care, pe lângă  alte bunătățuri, Valentin mi-a pus miere de albine, niște vin din roada lui 2013 și un iepure de toată frumusețea. Azi voi pregăti din el o friptură. La rolă.

Pentru a da cărnii un gust fin și o aromă amețitoare de îți lasă gura apă, aseară am porționat carnea, am spălat-o sub un jet de apă rece, după care am frecat-o bine cu multă sare mășcată și am lăsat-o peste noapte într-un vas emailat, sub capac, pe teracota rece a balconului.

Dimineața, am clătit carnea sub apă curgătoare rece ca gheața și am lăsat-o să se scurgă bine. Între timp, am curățat trei cepe mai măricele, vreo cinci căței de usturoi și am pregătit mirodenii pentru marinadă: iepurele nostru trebuie să stea vreo 3-4 ore să se marineze, înainte de a ajunge în rolă. Mirodeniile „obligatorii” pentru el sunt frunza de dafin, piperul negru, ceapa și sarea. Eu am adăugat usturoi și oregano. Dar puteți experimenta și cu busuioc, cimbru, rozmarin, țelină, lămâie, mărar etc.

Ceapa am tăiat-o semiinele, usturoiul l-am turtit cu partea plată a lamei cuțitului și l-am tăiat destul de mărunt. Am răsturnat totul peste carnea din bol, adăugând nițică sare, o linguriță de oregano, mai puțin de jumătate de linguriță de piper măcinat, trei linguri de ulei de măsline și am amestecat totul bine-bine. După care am turnat vreo 250 ml de vin alb din via lui frate-meu Valentin, am acoperit cu un capac și iar am pus vasul la rece. Peste vreo două ore vom verifica procesul.

* * *

Ce ziceți, ne uităm sub capac?…

Mmmmmm-mamă dragă! Ce aromă! Te amețește, dar nu de foame. Deși, dacă sincer, mai aș mușca o bucată. Așa, crudă cum e – într-atât de apetisantă-i aroma răspândită de iepurele nostru, scufundat în marinadă.

marinada-1b

Buuuun… Ne înarmăm cu puțină răbdare și lăsăm iepurele în pace pentru încă 1-2 ore.

* * *

Scoatem carnea din marinadă, o curățăm de mirodenii și o punem pe o farfurie mai mare. Apoi alegem ceapa din marinadă și o punem în vasul în care vom pregăti friptura, improvizând un fel de „saltea”: pe ea vom așeza bucățile de iepure. E bine să luăm o tavă adâncă cu pereți groși sau un ceaun de fontă cu fundul plat.

Aranjăm carnea pe „saltea”, o stropim cu vinul condimentat din marinadă, cu un pic de ulei de măsline și băgăm tava la rola înfierbântată deja până la 180-190 grade. Timp de pregătire: 70-80 de minute. Dacă v-ați pricopsit cu un iepure mai bătrân, țineți-l la rolă vreo oră și jumătate. Dar nu mai mult.

Cine dorește, poate acoperi vasul cu o foaie de staniol, dar cu vreo 10 minute înainte de a scoate friptura din rolă e bine să înlăturați foaia de staniol pentru a lăsa carnea să se rumenească un pic.

Nota Bene, pentru amatorii de experimente: puteți adăuga câțiva cartofi nu chiar mari, tăiați în sferturi, unu-doi morcovi (tăiați și ei în sferturi), o roșie mai măricică (în sezon, clar lucru) și un pumn de măsline negre fără sâmburi. Verificat: iepurele nu va avea de suferit. ;)

Are cineva un ceas la îndemână? A trecut jumătatea aia de oră? Aroma ce se strecoară din rolă zice că fruptura e tocmai bună de pus pe masă. Și nu uitați: carnea de iepure se servește doar fierbinte, proaspăt pregătită. De altfel, nu-mi prea amintesc să fi rămas vreodată așa gustoșenie, „să mănânc mâine friptură de ieri”.

Dacă aveți puțin mălai grișat, faceți și o mămăliguță, că nu veți da greș.

Vom servi friptura cu un pahar de vin alb sec. Eu mai am vin de la fratele Valentin, din care am luat puțin pentru marinadă (și un păhărel „pentru suflet”, cât m-am învârtit în jurul rolei).

Poftă bună, nu înghițiți în sec! ;)

friptura_de_iepure

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

top