search
top

Mușchiuleț de porc la cuptor cu sos de afine

Azi avem în meniu ceva mai special. Nimic complicat în pregătire: e vorba de niște mușchiuleț de porc cu muștar franțuzesc, copt la cuptor în foaie de staniol, pe care îl vom servi cu sos delicios de afine.

Deci: un kilogram de mușchi de porc, muștar franțuzesc (cu semințe), vreo 5-6 căței de usturoi, sare și piper.

Pentru sos vom avea nevoie de 300 g de afine (proaspete sau înghețate), 150 g de zahăr, un sfert de linguriță de amestec de piper alb și piper negru și o portocală medie.

Mai întâi pregătim mușchiul. Apoi, cât acesta va sta la cuptor, ne vom ocupa de sosul de afine.

ingrediente

Mușchiul, de pe care am înlăturat grăsimea, spălat și zvântat un pic, îl sărăm și îl pipărăm, dar fără fanatism.

Usturoiul îl tăiem de-a lungul în felioare nu chiar groase și împănăm cu el mușchiul, uniform, de jur împrejur.

Ungem mușchiul de porc cu muștar, apoi îl așezăm pe foaia de staniol cu partea unsă de desubt și ungem partea cealaltă. Învelim carnea în două straturi de staniol, închidem ermetic la capete și o băgăm la cuptorul încins până la 180 de grade. O bucată de carne de un kilogram se va prepara în jur de o oră și zece minute.

03
06
05
07

Deci, cât mușchiulețul nostru se va coace în cuptor, preparăm sosul fin de afine, cu care vom servi carnea.

Spălăm pomușoarele sub un jet de apă rece, le scurgem bine și le punem la foc mic într-o caserolă, în care adăugăm 50 ml de apă, zahărul, amestecul de piper și coaja rasă de portocală. Amestecăm bine până se dizolvă zahărul și adăugăm sucul de portocală. Dacă aveți la îndemână un pic de cogniac, picurați peste afine și vreo 25-30 grame de licoare – nu veți greși.

După vreo 10 minute de fierbere la foc mic, luăm o furculiță și strivim o parte din pomușoare, ceva mai mult de jumătate din ele. Și, amestecând din când în când, mai lăsăm sosul pe foc încă vreo 10 minute, până devine de o consistență de genul dulceții. Gata! Credeați că e ceva complicat? Păi, iată că nu. :)

sos de afine

Are cineva un ceas la îndemână? Cât mai stă carnea la cuptor? Jumate de oră? Bine. Reușim să deschidem Facebook-ul și să mai dăm vreo două like-uri amicilor. :)

* * *

Nu știu cum voi, dar eu nu mai am răbdare. Din cuptor se strecoară o aromă ademenitoare.

Carnea o vom tăia felii nu chiar groase. Bucata rămasă o lăsăm să se răcească – mușchiulețul acesta delicios poate fi servit și rece. O tartină cu o felie de carne la ceaiul de dimineață va fi nu cel mai rău dejun.

mușchiulețul copt cu muștar
Poftă bună!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

top