search
top

Petale de sakura

Elena&Aleksandr

Era student la anul cinci al Facultății de Filozofie la „Lomonosov”. Avea în față perspective amețitoare. Putea să devină jurnalist cu renume, diplomat, lector universitar, poate chiar și academician. Dar a intrat în viața lui Elena, o tânără, care visa sa se vadă studentă la universitatea „lui”.

S-a îndrăgostit de Ea din prima. S-a înecat pentru totdeauna în profunzimea ochilor albaștri, mai senini ca cerul însorit de vară. Așa va spune mai târziu, când va povesti noilor prieteni din Osaka despre cum s-au cunoscut. Acum, însă, vrea cu orice preț s-o ajute să intre la Filozofie.

De dragul Ei, Aleksandr, proaspăt absolvent cu diplomă roșie, nu a acceptat să meargă jurnalist-stagier la New York, în Biroul TASS de acolo, ci a ales doctorantura la una din catedrele Facultății de Filozofie. A învățat japoneza, și-a luat pentru teza de doctor tema tradiției poetice nipone de la începutul secolului douăzeci — iubita lui era captivată de poezia japoneză și vorbea limba lui Matsuo Bashō de la șapte ani, fiind fiica unui diplomat care mulți ani a fost angajat al ambasadei sovietice din Tokio. Un subiect vast, care de-a lungul vieții va crește, ca și dragostea lor, ajungând să fie tema tezei Ei de doctor habilitat. El așa și nu a mai apucat să și-o susțină pe a sa. I-a oferit-o, cum i-a oferit întreaga viață, mulțumindu-se cu munca de jurnalist la un ziar.

[…]

Beau a patra ceașcă de cappuccino. El doar a sorbit de câteva ori din prima. Ascult povestea lor și privesc cu încântare adolescentină în ochii plini de iubire. Monologul tânărului îndrăgostit, pe care-l văd clar dincolo de acest chip septagenar cu plete încărunțite, e întrerupt de un apel telefonic:

— Da, iubito?… Da, scumpo!.. Și eu te iubesc. Mult-mult-mult… Vezi în frigider, ți-am pregătit salată și vei găsi somon la aburi. Pune-l pe un minut la microunde, scumpo… Da, butonul verde… Da… Și eu te iubesc!…

Lumina și pacea din ochii lui Aleksandr mă inundă și se revarsă în toată cafeneaua vieneză…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

top