search
top

Pui înăbușit cu conopidă

Un proverb evreiesc spune: „אם אתה לא יודע מה להכין לארוחת ערב, לבשל עוף. אתה לא תיכשל!” („Dacă nu știi ce să pregătești la cină, gătește un pui. Nu vei da greș!”)

* * *

Eu zic că nu e neapărat să fie la cină. Poate fi și la prânz. De ce nu?

Așadar, vom găti pui înăbușit cu conopidă. Pentru o familie de patru-cinci persoane, luați un pui întreg. Eu m-am limitat la câteva pulpe.

Ingrediente: carne de pui, o conopidă medie (cam de 1-1,5 kg), o ceapă mare, 150 ml de vin alb sec, 150 g de smântână de 10%,  2-3 linguri de untdelemn și nelipsitele condimente: sare, piper, rozmarin.

O mică paranteză: la accesare, pozele se deschid în pagini noi, de dimensiuni mari. :)

Ingrediente

Carnea o spăl, o tai în bucăți (ca să o pot așeza mai bine în vasul în care o voi înăbuși), adaug sare, piper și rozmarin și amestec bine, stropind cu un pic de ulei. O las să se odihnească puțin. Între timp, curăț ceapa și o tai semicercuri, iar conopida, spălată și scursă de apă, o dezmembrez în inflorescențe de mărime mijlocie.

Iau o tigaie adâncă, torn două linguri de untdelemn și răstorn peste el ceapa. Am grijă ca focul să fie nu mare și înmoi ceapa până devine semitransparentă.

carnea condimentată
ceapa semitransparentă

Când ceapa s-a înmuiat si a căpătat semitransparența de care vă ziceam, punem peste ea carnea, turnăm vinul și acoperim cu un capac. Focul rămâne în continuare nu prea mare.

Pe ochiul de alături punem o cratiță cu apă nițel sărată. În ea vom fierbe conopida. Nu mult – vreo cinci minute. După care vom scurge apa și vom lăsa conopida să-și aștepte „intrarea în scenă”. :)

puiul, ceapa și vinul
conopida o fierbem puțin

Ridicăm capacul de pe tigaie și verificăm dacă procesul decurge normal. Întoarcem bucățile de carne pe partea cealaltă, mai scoatem niște ceapă de sub carne și o punem peste ea, apoi adăugăm conopida și smântâna. Fără să amestecăm, punem iar capacul și lăsăm să se „chinuie” așa, la foc mediu, încă vreo 5-7 minute. Înainte de a stinge focul, amestecăm cu grijă (să nu fărâmițăm conopida fragilă).

acus adăugăm conopida și smântâna

Peste vreo cinci minute punem în farfurii puiul înăbușit cu conopidă și chemăm lumea la masă.

Ați cronometrat? Mie mi-a luat cam 47 de minute. Eu zic că nu e chiar mult. Nu?

Poftă bună!

pui înăbușit cu conopidă

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

top