search
top

Rață cu miere și gutui

Duminică am fost la piață. Am rămas surprins să văd pe una din tarabe… gutui (!). Parcă nu e sezonul lor. Chiar dacă sunt aduse de peste mări și țări. Dar faptul rămâne fapt: gutui proaspete. N-am putut trece nepăsător pe alături. Două fructe mari, galben-amărui și-au făcut loc în punga mea cu celelalte cumpărături. După care a trebuit să revin în hala „Carne” – să iau și un piept de rață. Pentru gutui.

***

Pieptul de rață (dezosat) se spală, se usucă și se condimentează ușor cu puțină sare și piper. Trecem cu un cuțit peste piele, lăsând crestături nu chiar adânci. Încingem o tavă fără ulei și punem pieptul cu pielea în jos (acolo e multă grăsime). Câteva minute – pe o parte, apoi altele 4-5 minute prăjim partea cealaltă. După asta punem bucățile de piept pe o tavă mai adâncă, cu pielea crestată deasupra, alături așezăm bucățile de gutuie, tăiate felii mari. Toate astea le stropim copios cu sos pregătit în prealabil (rețeta lui o scriu ceva mai jos), acoperim vasul cu o foaie de staniol și îl băgăm în rola înfierbântată până la 200-220 de grade. Pentru a obține un piept „de să-ți lingi degetele”, nu-l lăsați în rolă mai mult de 20-25 de minute. Acest timp e suficient și pentru carne, și pentru gutui. Dacă nu știați, pieptul de rață este o carne asemănătoare (după structură și consistență) cu cele mai bune specii de bovine, destinate steak-urilor. Da-da, pieptul de rață este mai gustos, dacă îl preparăm ca și steak-ul medium-rare, de exemplu. Eu, de data asta, am dat-o puțin în bară și am scos tava din rolă cu vreo 5 minute mai târziu decât era cazul.

Sosul. Câteva linguri de miere de albine (de preferat – de mai, care e mai transparentă), sucul unei portocale nu chiar mari (cam 100 ml), puțin piper negru, un vârf de cuțit de sare de mare și aproape simbolic – puțină scorțișoară. Toate ingredientele se amestecă bine și se toarnă peste carne și gutui.

„Da ce fac, dacă nu-mi plac gutuile?” Pregătim pieptul de rață cu un sos de portocale și vișine și garnisim cu varză de Bruxelles preparată la abur. Pun mâna-n foc: o să vă placă!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

top