search
top

Sezonul dovlecilor

Vara, la țară, e rai gastronomic. Mergi în grădină, privești în stânga, apoi în dreapta și faci meniul zilei cât ai clipi din ochi. Cel puțin, așa era pe timpul copilăriei mele. Și tot asta văd și azi, admirând grădina lui frate-meu Valentin, mezinul, care a rămas gospodar în casa părintească.

* * *

Îmi amintesc cum mama îmi dădea un coș din lozie, împletit de tata în serile lungi de iarnă (aveam un arbust în chiar mijlocul viei noastre din deal, de lângă lutărie), și mă trimitea la grădină, să culeg niște roșii mai coapte, vreo doi-trei bostănei („Dar să vezi să nu fie chiar mari, că au sămânță multă”) și să scot cartofi dintr-un cuib sau două. Ceapa, usturoiul, verdeața erau în grădina de lângă casă, după „poiana” de căpșuni și arbuștii de coacăz și de zmeur. Legumăria tata o sădea în grădina din vale, lângă izvor, unde era apă multă și pe care o îndrepta ușor să curgă pe straturile de zarzavat.

Dovlecii mai măricei mi se încredințau mie. Îi spălam și, despicați în patru de-a lungul, îi dădeam prin răzătoare. După care se odihneau vreo zece minute, „să lase apă” și apoi treceau pe mâna mamei: adăuga câteva linguri de făină de grâu, două-trei ouă, sare și câțiva căței de usturoi bine pisați, amesteca până masa devenea omogenă și-mi dădea iar mie vasul.

Eu eram deja gata „de luptă”, cu tigaia pe aragaz și uleiul încins. Turnam cu o lingură mare până umpleam toată suprafața tavei cu „ochiuri” și aveam grijă ca ele să nu se lipească unul de altul. Peste câteva minute le întorceam cu grijă pe partea cealaltă și peste altele câteva le scoteam și le aranjam pe un talger mare. Mama le spunea blinele din bostănel, cum se zice în satul ei de baștină. Eu le zic pârjoale. Și îmi insuflu că sunt tot atât de gustoase ca și blinelele mamei.

Dovlecii mai mici erau tăiați rotițe, „tăvăliți” prin aceeași făină de grâu și puși pe tigaie. Rotițele erau mai gustoase, dacă le garniseam cu usturoi pisat și cu un sos ușor picant de roșii și ardei iute (ceva de genul adjikăi caucaziene).

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

top